Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uygulama Programı Güz 2020

MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi; bilgili, becerili, erdemli ve araştırmacı öğretmenler ve psikolojik danışmanlar yetiştirme ilkesi, deneyimli öğretim üyeleri ve yapılandırmacı bakış açısıyla geleceğin öğretmenlerini ve psikolojik danışmanlarını yetiştirmeyi hedeflemektedir. Fakültemiz, Okulda Üniversite Modelini okul-üniversite iş birliğine dayalı olarak 2014 yılından beri yürütmektedir. Bu model kapsamında hem öğrencilerimiz hem de akademisyenlerimiz K-12 okullar öncelikli olmak üzere PDR alanında deneyim kazanmaya ve deneyimlerini yenilemeye devam etmektedir.

MEF Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü olarak ileri görüşlü, kendini sürekli geliştiren, teknolojiye hâkim, araştırma becerileri gelişmiş, yaratıcı, evrensel, mesleki etik değerlere bağlı ve gelecek 100 yılı şekillendirecek kaliteli psikolojik danışmanlar yetiştirme hedefindeyiz. Bu hedefimiz doğrultusunda MEF Üniversitesi PDR Bölümü bölüm başkanı Dr. Melike Acar, bölüm öğretim üyesi Dr. Ezgi Toplu-Demirtaş ve Uzman Psikolojik Danışman Ayşegül Aracı-İyiaydın önderliğinde/süpervizörlüğünde bu dönem yeni bir proje uyguluyoruz.

MEF Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmalık ve Rehberlik Bölümü akademisyenleri gözetiminde psikolojik danışman adayı 32 son sınıf öğrencimiz, Nilüfer Gökay Ortaokulu velilerine yönelik 10 farklı konuda, 20 oturumluk ve her biri 40 dakika sürecek olan seminerler düzenliyor. Bu seminerler, pandemi sürecinde evde daha çok vakit geçirmeye başlamış olan çocuklarımızın ebeveynleri tarafından daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacak konulara odaklanmaktadır.

Uzaktan eğitim hem öğrenciler hem de ebeveynler için yeni bir deneyim olarak karşımıza çıkıyor. Bu sürece katkısı olması amacıyla seminerlere katılan ailelere, COVID-19 süreci ve psikolojik dayanıklılık başta olmak üzere evde eğitim sürecini yürütebilmek, ergenlerde gelişim – değişim ve liseye geçiş süreci gibi konularda bilgiler aktarılacaktır. Psikolojik danışman adayları, yapılan tüm oturumlar için proje süresi boyunca proje liderleri tarafından süpervizyon desteği almaktadırlar.

Düzenlenecek seminerlerden örnek başlıklar şu şekildedir:

- COVID-19 Süreci ve Psikolojik Dayanıklılık
- Pandemi Döneminde Veli Olmak: Evde Hayatı ve Eğitim Ortamını Düzenlemek ve Korumak
- Ergenlikte Fiziksel Değişim
- Ergenlikte Ruhsal Değişim
- Ergenlikte Cinsel Gelişim
- Ergen Anne-Babası Olmak
...

Proje liderleri ve süpervizörlerimiz:

Dr. Melike Acar, MEF Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Bölüm Başkanı (Süpervizör)

Dr. Ezgi Toplu-Demirtaş, MEF Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü (Süpervizör)

Uzman Psikolojik Danışman Ayşegül Aracı-İyiaydın (Proje Lideri ve Yürütücüsü, Süpervizör)

Tamay Tolungüç, MEF Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Yarı Zamanlı Öğretim Üyesi (Süpervizör)

Eda Karamancı-Kitapçı, MEF Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Yarı Zamanlı Öğretim Üyesi (Süpervizör)

Arş. Gör. Gizem Öztemür, MEF Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü (Proje Yardımcısı)

Ülkütuğ Demirkan, MEF Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Öğrencisi (Proje Yardımcısı)

*Seminerler hakkında bilgi almak için oztemurg@mef.edu.tr adresinden bölüm araştırma görevlisi Gizem Öztemür ile iletişime geçebilirsiniz.